SONY DSC

Autor: Amos Oz

Editura: Humanitas Fiction

An apariție: 2015

Număr pagini: 264

Să cunoști o femeie, aduce în prim plan trăirile interioare ale lui Yoel, fost agent al serviciilor secrete israeliene, care după moartea soției sale decide să se mute împreună cu fiica – Netta, mama și soacra. Mutarea lui din fosta casa coincide cu izolarea de lume și de tot ceea ce înseamnă activitate. Pe parcurs, au loc mai multe comemorări ale vieții cu Ivria, soția sa, o viață care mie mi se pare destul de ciudată. Spun asta pentru că, într-o oarecare măsură  seamăna cu o căsnicie care undeva a suferit o ruptură. De fapt, plecările lungi și dese în diverse misiuni ale lui Yoel fac ca între membrii familiei lucrurile să se răcească.

La un moment dat, aș da exact citatul, dar nu mai găsesc pagina (vina mea că nu am făcut recenzia imediat ce am terminat cartea, sau că nu mi-am notat) m-a șocat modul în care se desfășurau lucrurile în familia lui Yoel. De exemplu, soții nu dormeau în aceeași cameră, ci fiecare avea camera lui, unde nu intrau decât după ce se asigurau că nu deranjează. Ascultau toți muzică, dar fiecare avea grijă să nu incomodeze pe ceilalți. Totul se făcea individual, fără a cere păreri, discuțiile aveau loc doar când se strângeau la masă. (m-a mirat faptul că mai mâncau împreună). Ba chiar la înmormântarea  Ivriei, Netta nu a mers, ci a rămas cu Patronul (șeful tatălui său) acasă și au jucat șah.

Pe tot parcursul romanului ne întâlnim așadar cu zbuciumul sufletesc al bărbatului. Nu înțelege nimic din viața sa cu Ivria, îmi pare un personaj care tot timpul duce o luptă: cu timpul, cu gândurile, cu sentimentele, cu el. Oare a fost iubire adevărată între el și Ivria? M-am regăsit de multe ori în Yoel. Ca și el, am refuzat să văd că  oamenii cresc, evoluează, se duc pe alte drumuri decât ne așteptăm noi. Și aici mă refer la Netta, fiica sa, pe care încă o vede un copil.

Dar Yoel, atent să nu pară nervos, ci amuzat și binedispus, a replicat:

-Ați uitat de copil. Unde intră copilul în arca lui Noe? […]

– […] Netta e o tânără. Numai e un copil. Cât timp ai s-o mai consideri un copil? Cred, Yoel, că tu nu ai știut niciodată ce e o femeie. Cred că nici măcar nu înțelegi noțiunea.

Să cunoști o femeie, este în aparență un roman trist, plin de incertitudini, plin de mister și de încercarea de a înțelege în ce constă de fapt viața. Pentru că de cele mai multe ori, realizăm ce am pierdut exact atunci când pierdem și ciudat e faptul că odată cu trecerea timpului lucrurile pe care nu le consideram importante atunci când le-am avut, acum ne dau de gândit.

nota mea: 4/5

 

Share: