Astăzi vreau să vorbim despre punctualitate. În familia mea este cunoscută o regulă generală: decât să alergi în stație după mașină, mai bine pleci cu 5 minute mai devreme și o aștepți tu pe ea. Ea pe tine nu te va aștepta niciodată. Tata de exemplu, are o roțiță pe la mansardă care o ia înainte de fiecare dată când mergem la cumpărături sau pe undeva. De cu seara stabilim că la ora 9 dimineața e îmbarcarea. În schimb, noi la ora 9 deja suntem plecați de cel puțin 15 minute. Dacă îți spune că la ora x e la tine la poartă, la ora x fără un sfert să știi că deja a ajuns. 

Nu țin minte să fii întârziat vreodată pe undeva, în afară de la liceu dar aia era intenționat, ba să scap de corectatul temei, ba că atunci ajungea mașina. Chiar și când mă trezeam cu 10 minute înainte să vină maxi eram capabilă să fiu la timp în stație. Nu știu dacă nu îmi place să întârzii pentru că am asta în sânge sau pentru că îmi imaginez cât de penibil ar fi să ajungi fix în momentul în care cineva vorbește și atunci toate capetele s-ar întoarce spre tine. Am avut profesori în facultate care permiteau ca studenții să întârzie dar și profesori care nu numai că erau drastici în privința orei dar te mai și făceau de râs în fața tuturor.

Cercetătorii susțin că oamenii care nu reușesc să ajungă niciodată la timp nu trebuie blamați pentru că acest „defect” este în gena lor. Nimic nu-i poate face să devină punctuali, întotdeauna vor întârzia indiferent ce s-ar întâmpla. Ei nu sunt nici leneși, nici contraproductivi sau nepoliticoși. Nu încearcă să insulte pe nimeni cu această atitudine, pur si simplu nu se pot schimba. Faptul că întarzie este o consecință a psihologiei și personalitatii lor, scrie elitedaily.com. Cei care întarzie nu sunt fără sperantă,  ci sunt chiar  mai optimiști. Ei cred că-și pot îndeplini îndatoririle într-un timp mai scurt decat ceilalți, în plus pot să se ocupe de mai multe lucruri în același timp. 

Nu știu cine sunt cercetătorii ăștia dar multe mai știu ei. Judecând cu tărtăcuța mea eu nu sunt de acord cu domnii. Nu zic că toți întârziații sunt leneși. Dar dacă te-ai trezi cu jumătate de oră mai devreme sau dacă ai începe să te pregătești mai devreme ai termina la timp. Desigur că sunt unii care nu se simt bine până nu se lasă așteptați sau pur și simplu fac ce fac și pierd timpul. Optimiști or fi și n-or fi, ca tot omu’.

Eu nu pot să aștept pe cineva prea mult. Nu pot pur și simplu. Și chiar o iau ca pe o jignire și nesimțire din partea respectivului. Nu știu cum faceți voi, dar consider că dacă mi-am răpit din timp sau am făcut pe dracu-n patru  mătănii ca să fiu la timp sau chiar mai devreme în parcul cutărescu unde trebuia să ne întâlnim, nu am făcut-o ca să aștept să-ți miști tu posterioul în pași de balet. Mi s-a întâmplat să aștept o dată vreo 20 de minute pe cineva (ce trece de 10 minute deja devine o pedeapsă pentru mine). Nu știu ce s-a întâmplat că nu am mai așteptat să văd dacă mai vine sau nu. Nu am răbdarea necesară și nici nu vreau.

Mi se pare lipsit de bun simț și total iresponsabil să nu poți ajunge la timp undeva. Eu am un exemplar concret și mă lupt cu lenea lui de a se trezi dimineața și de a ajunge la timp la muncă de vreo 2 ani. Uneori mă disperă faptul că întârzie, mă scoate din sărite. Alteori înțeleg că atâta timp cât nu locuim împreună nu am așa multă putere asupra chestiei ăsteia. Dar las’ că vede el când o fi pe mâinile mele :)) O să-i scot punctualitatea la lumină, sunt sigură că zace pe undeva pe acolo… Consider că e mult mai plăcut să te trezești mai devreme oleacă și să ai o dimineața normală decât să te trezești cu juma de oră înainte să pleci și să aolo unde-mi sunt chiloții, aolo că n-am mâncat, cafeaua ce să mai zic, las’ c-o beau pe drum și într-un final când reușești să pleci constați că ai uitat pantalonii.

Nu am vrut să jignesc pe nimeni cu articolul ăsta, așa că nu vă supărați dacă sunteți întârziați, că până la urmă tocmai ce vă spusei că iubesc un întârziat. Voi cum vă descurcați la capitolul ăsta? Ce părere aveți de cei care nu ajung la timp?  Sunt curioasă (dacă printre cei care citesc asta se află cineva care de obicei întârzie) ce vă face să întârziați?

Share: