Încep să cred că tot mai multă lume face abuz de rețelele sociale. De facebook mai exact, căci e cel mai la îndemână și cel mai ușor de umplut cu baliverne. Faci o poză, pui (zici tu) un text bobocuț, plin de filozofie și uaaai di mini șî mini șe fătucă dășteaptă o făcu mămuca. Și pe zi ce trece îmi confirm și mai mult că sunt două mari categorii cu acees la facebook. Ăia care știu cu ce se mănâncă și restul, adică vitele.
Și fără să vreau să jignesc pe nimeni, dară inevitabil am s-o fac prin acest articol, unde se adună  cele mai multe vite? În grupuri, vă zic eu. Dacă sunteți măcar într-un grup o să îmi dați dreptate. Cel mai des și mai des umblu prin cele culinare eu. Și de când umblu m-am săturat de atâta prostie câtă am văzut pe acolo.

În primul rând se remarcă femeile alea disperate, dar disperate care atunci când cineva pune o poză cu o mămăligă (exemplu) apar ele și încep rețeta? ne dați rețeta? vrem rețeta! și rețete? da rețeta unde e?  Băi mămică, îți vine să-ți bagi picioarele și să le dai pe toate afară de pe facebook. Dacă vezi că deja există un comentariu în care se cere rețeta, așteaptă dragă femeie nebună, așteaptă! Nu-s necesare 20 de comentarii în care se cere rețeta, că zău că nu i se face facebook-ului milă s-o scrie el.

Apoi vin umilele. Astea-s d-alea că să vezi că stai așa că eu aș vrea dar dacă … Și de cele mai multe ori postările lor încep așa Vă rog nu mă criticați, pentru azi fasole cu cârnați. Ori e prima mea postare, vă rog fiți blânde. Îmi place să gătesc, dar nu am mai postat de teamă că voi fi criticată.  Băi frate, cine a mai inventat și imbecilitatea asta de umilință? Ele, minunatele femei, ființele astea gospofantastice, se umflă în pene și sunt convinsă că se mândresc cu ceea ce postează (că na, cică fiecare ne mândrim cu roșiile alea pe care le-am tăiat cu cuțitul ondulat, am muncit la ele de ne-a sărit năduful), dar atât de false și artificiale scriu acele câteva rânduri în care cer bunătatea noastră, a ăstora de le vedem postările. Ca niște mironosițe gata să le ia cineva gâtul.

Tot pe acolo mai circulă și lăudăroasele. Astea-s tare faine și fac tot posibilul ca în fiecare poză pe care o pun musai să apară „din absolută greșeală” mâna unui copil care cică ar fura, că nu se poate abține domnule. Acum na, ia încercați voi să faceți poză la ceva, în timp ce vă băgați mâna cealaltă în poză, cu intenția de a fura să zicem, acel ceva. Nu iese mâna aia în mișcare? Nu iese și ea neclară? Ba iese, vă zic eu. Cine nu știe poate chiar crede că vaai, fix în secunda aia când mă-sa apasă pe buton să facă poza, a venit copilu să fure. Îmi și imaginez cum entuziasmată de biscuiții tocmai scoși din cuptor (gustați în prelabil, că dacă cere cineva rețeta să nu te faci de râs) aranjează mă-sa acolo un decor umil sau nu și înainte să apese butonul îl strigă pe fi-su de 2 ani, Bogdănele mami, ia vino tu și pune mânuța aici ca să posteze mami pe facebook să moară de ciudă alea care nu au mânuțe furăcioase .

Umile sub acoperire, de data asta cerându-și scuze, că vai îmi cer scuze că nu am mai postat de mult, dar știți, am tăiat porcul (v-ați prins, da?) Că parcă din 12 mii de femei fix tu le lipseai mai femeie, chiar se întrebau ce-o fi cu tine de n-ai mai postat de 4 zile. Există mai multe variante, în funcție de ce-a mai făcut fiecare, mă scuzați că am lipsit o săptămână, dar am fost în vacanță la Roma., etc. 

Femeile călău au și ele rolul lor în grupurile culinare. Aici am să vă povestesc ce am pățit recent (însă nu doar o singură dată). Deci postez eu cu specificația „din arhivă” ca să nu cumva să se treazească vreuna să-mi ceară să fac live, ca să vadă că am gătit eu fix atunci și că nu-i ceva vechi. Deci pun frumușel o poză cu un tort la care mă trezesc cu comentariul că sunt o nesimțită că mă laud cu munca altuia. Mai citesc odată, că să mă conving că nu visez. La comentariul cucoanei vin alte comentarii în aceeași manieră. Nimeni nu m-a întrebat ceva, nimeni nu mi-a cerut și alte poze. Culmea, că într-o jumătate de oră aveam vreo 50 de comentarii despre oamenii nesimiți care fură, care postează poze luate de pe net doar de dragul aprecierilor. Bun. Și citesc și le las să se manifeste ca jivinele, în cireadă și apoi întreb și eu de curiozitate ce am făcut. Răspunsul a venit rapid. Poza era de pe un site italian. Culmea e că era poza mea. Le-am dat linkul către site-ul meu, ca să vadă data și ora la care am publicat și le-am cerut să se uite la data publicării pe site-ul italian. Iarăși culmea, că era o zi diferență.

Ș-apoi le-am dat o poză cu soră-mea și cu tortul ei ca să le las cu gura căscată. Unele și-au cerut scuze, altele și-au șters comentariile. Comportamentul ăsta îl văd destul de des în grupuri, dar absolut nimeni nu așteptă să vadă poate omul ăla e cel ce a făcut poza, poate de la el a fost furată.

Furăcioasele, astea vin în legătură directă cu ce am zis anterior. Chiar există femei care fură poze și le pun ca și cum ar fi ale lor. Chestia e că fură poze profi. Super profi, iar la o simplă căutare cu gugăl le depistezi nu pe unu, ci pe zeci de siteuri. Și nu-s siteuri culinare, ci siteuri care vând poze, ori de unde le poți descărca gratuit. Bine, mai mișto e când fura poza alteia de pe un alt grup și aia află și începe scandalul cu a cui e poza până la urmă?

Femeile care comentează într-una mult și prost. Adică alea care, atunci când le dai o rețetă încep .. ce făină? ouă de care? cât las la cuptor? la cate grade? dar dacă am margarină și nu unt? dar dacă făina mea e verde și nu albastră?  Astea te ucid pur și simplu. Îți iau fiecare neuron și-l toacă încet, ca să simți durerea. Și le-ai răspunde cu drag, dar nu o faci pentru că ți-ai dat seama că dacă ar fi citit rețeta cu atenție, nu doar așa 2 rânduri la început și 2 la final, ar fi aflat absolut totul și nu ar mai fi pus întrebări inutile. Ori poate le place să-și dea importanță, altfel nu-mi explic.

Și nu în ultimul rând sunt femeile atotștiutoare. Ele stau cu tine în bucătărie, ascunse pe undeva și te privesc cum faci tu o marmeladă, că altfel nu-mi explic de ce dumnezeu răspund în locul tău. Se pare că ele știu fix cum faci, cât pui, ce pui. Ce zic eu aici? Păi stați să vedeți. Virginica pune o poză cu covrigi verzi. În comentarii se cere rețeta și Virginica nu-i atentă, ori poate schimbă copilul. Dar ce nu știe ea e că are un duh magic, pe Ileana, care vine și zice băi fraților, vă dau eu rețeta. Și se apucă femeia de scris rețeta la covrigii verzi ai Virginicăi. Și când se trezește și Virginica scandal, că cum, că de ce, că de unde. Și pe bună dreptate.

Cam genul ăsta de femei (zic femei, că femei sunt acolo) văd zilnic pe facebook. Ăstora le-aș lua dreptul de  mai posta. Și aș introduce un sistem bine gândit ca să nu mai facă oricine cont. Să treacă un test înainte. Dar desigur că nu asta se urmărește, ci să fie cât mai mulți, ca să iasă cât mai mult.

 

Share: