În ultimul timp m-am lovit cam peste tot de această carte. Fie era recenzată pe diverse bloguri, fie îmi apărea pe facebook, sau prin librăriile online la categoria celor mai căutate cărți.

Marat. Iubirea are spini vorbește despre o dragoste care învinge timpul și distanța. Alina, într-o călătorie în Beijing îl întâlnește pe Marat cu care se vede de câteva ori, însă niciodată nu își vorbesc mai mult de câteva cuvinte. Imaginea bărbatului o va urmări timp de 12 ani, perioadă în care Alina pare să se lupte cu întreg Universul ca să-și facă iubirea înțeleasă.

Este un roman care se citește extrem de ușor. Mie mi-a luat vreo 7-8 ore cu câteva pauze serioase. Ni se dezvăluie faptul că povestea acestei iubiri are la bază o poveste reală, dar sunt destul de reticentă în a crede asta.

Per total mi-a plăcut. O lectură ușoară, nu te face să gândești prea mult, este relaxantă. Nu știu de ce, dar în primele ~100 de pagini în timp ce citeam îmi fugea gândul la Eliade cu Maitreyi a lui. Însă în momentul în care a apărut Craig mi-a căzut repede gândul către Fluturii Irindei Binder. Ce nu mi-a plăcut este că nu prea m-a ținut în suspans. Când am început să citesc aveam variantă pentru cum se va sfârși. Am avut dreptate. Un alt minus care pe mine m-a deranjat ar fi limbajul: se trece de la omnia vincit amor (p. 71) la cap pătrat (p. 95).

Ca să nu ziceți că sunt rea vă spun că are și plusuri. Pentru iubitorii de povești siropoase (poate prea siropoase) e o lectură excelentă. Sunt și câteva citate faine, care mi-au plăcut.

Toate simțurile mele se învârteau concentric în jurul lui Marat ca într-un delir, îi auzeam inima bătând ca și cum ar fi a mea, îi simțeam căldura corpului ce-mi mistuia rezistența; parfumul lui mă desfăta voluptos, alertându-mi instinctele latente. Mi-am ridicat privirea și frumusețea lui m-a strivit, aruncându-mă într-o neputință fără margini… (p. 46)

Am știut atunci că orice decizie are urmările ei și că eu va trebui să învăț să trăiesc cu jumătate de suflet, pentru că cealaltă jumătate rămăsese cu el, închisă într-o poveste cum nu a mai fost, o poveste cu doi protagoniști care-și vorbeau cu inima, ca în filmele mute. (p. 66).

De asemenea mi-a plăcut modul prin care ni s-a prezentat China și cele câteva obiceiuri surprinse în roman. Sunt curioasă câți dintre voi ați citit, ce notă i-ați da? Ce v-a plăcut, ce nu?

 

Nota mea: 3.5/5

 

 

Share: