V-ați gândit vreodată cât de mult consumați într-o singură zi? Apă, energie electrică, gaze, adică bani. Asta pe lângă cel mai important lucru: începem ușor ușor procesul de îmbolnăvire a planetei. Eu trebuie să recunosc că nu m-am gândit la asta pentru că ce să vezi, facturile nu veneau pe numele meu, ci pe numele părinților, așa că nu mă prea afecta în mod direct asta. Nu că acum ar veni pe numele meu, dar acum, că m-am mutat, situația e alta. Pentru că eu mă ocup de treburile casnice etc, parcă văd mai bine câte se pierd, uneori chiar dintr-o neglijență prostească.

Și recunosc, articolul ăsta este scris ca un răspuns la inițiativa celor de la E.ON – proiectul #EconomiiLaPuterea100, proiect prin care și-au propus să ne ajute să economisim și totodată să ne salvăm planeta. Dacă intrați pe canalul lor  de Youtube, veți găsi o serie de filmulețe cu sfaturi despre economisire pe diferite categorii, numai bune de pus în practică.

Cum blocul în care stăm e destul de vechi, iar apartamentul nu este izolat pe afară, iar prin interior e izolat doar parțial, prima încruntare ca să zic așa, a venit odată cu factura de curent. Și n-ar fi fost o mare problemă dacă am fi avut căldură, însă nici măcar pe aia nu o aveam, căci imediat se răcea în casă. Am avut însă baftă, pentru că ne-am convins proprietarul să izoleze pereții prin interior și din momentul ăla a fost mult mai bine. Niște energie electrică și niște bănuți economisiți.

Înainte de asta însă, de cum am intrat în bucătărie am observat o greșeală foarte mare. Frigiderul era așezat lângă cuptor, lucru de evitat. Așa cum știam și de acasă și așa cum am văzut că recomandă și echipa E.ON, frigiderul nu se pune niciodată lângă o sursă de căldură, pentru că va consuma mai multă electricitate ca să mențină o temperatură constantă în interior. Așa că l-am mutat, dar mai înainte de toate i-am curățat bine marginea de cauciuc, pentru a fi siguri că se închide cum trebuie.

Un alt aspect pe care l-am remarcat este utilizarea apei atunci când spăl vase. Acasă obișnuiam să las apa să curgă non stop, cât timp spălam/clăteam vasele. Acum o las să curgă doar pe parcursul clătirii, clătire pe care apropo, o fac cu apă rece pe timp de vară. Astfel nu mai consum apa caldă și boilerul nu mai pornește să o reîncălzească. Și dacă v-am zis cum spăl vasele, atunci să-mi spăl și rufele în public, nu? În cazul ăsta folosesc temperatura de 30° a apei și un program scurt, pentru că de ce mai mult? Doar nu venim de la sapă.

Și pentru că tot suntem la apă, ați auzit de dușurile la comun? Cu niște lumânărele aprinse în loc de bec, dușurile făcute împreună sunt faine de tot 😀 În zece minute suntem amândoi fresh, în loc de 20, cât ar fi durat dacă intram individual. Nu aruncați cu bolovani, zău că nu suntem zgârciți, dar să te spele cineva pe spate e genial, încercați! Și chiar dacă mie îmi place să simt apa super fierbinte, pe timp de vară setăm boilerul la o temperatură mai mică, că totuși nu facem ciorbă, doar ne spălăm.  Acasă umpleam cada de 2-3 ori pe săptămână, aici însă mi-aș dori măcar o zi de răsfăț în cadă. Chiar dacă dușul e o alternativă mult mai economică a căzii.

În ceea ce privește becurile, musai să fie economice. Și cât mai nebăgate în seamă dacă se poate. Adică, lumina naturală avem până apune soarele, deci nu prea avem de ce sta cu ele aprinse. Doar la baie ce folosim și unde e și cea mai mare problemă, pentru că întotdeauna C. îl uită aprins. Nu vă zic că am plecat o zi întreagă și când ne-am întors l-am găsit aprins. C. susține că becul are viață și s-a aprins singur, dar eu nu l-am crezut, așa că i-am lăsat un bilețel. Probabil i-ar fi util un bec cu ceva senzori, să fie sigur că se stinge dacă uită să apese pe întrerupător.

Revenind la lumina naturală, întotdeauna o folosesc când stau la bucătărie. Cum prăjituresc destul de des (pentru blogul culinar), aleg să o fac chiar dacă în bucătărie sunt 50 de grade, tocmai pentru că nu vreau să folosesc lumina de la bec atunci când fac poze pașilor de preparare și a produsului final. Deși, desigur ar fi mult mai comod să pregătesc ceva seara, când deja e mult mai răcoare și nu simți că clocotești dacă stai la ușa cuptorului, însă lumina naturală e mult mai bună.

Despre curentul electric ce să vă spun… nu știu dacă și voi suferiți sau ați suferit de sindromul singurătății. Nu știu dacă există, dar sunt momentele alea în care nu te simți bine dacă nu e cineva cu tine. Chiar dacă cineva-ul ăla e un televizor care merge acolo singur și nici măcar nu-l bagi în seamă. Ideea e să vorbească. Dar repet: nicio secundă nu privești la el. Și pe lângă televizor, mai sunt și două laptopuri în priză, două telefoane, un radio, camere la încărcat și mai știu eu ce cabluri și minuni. Am suferit și eu de asta până într-o zi când am zis că nu are rost să încărcăm priza inutil. Și cum cu tv-ul nu prea suntem prieteni, am decis să renunțăm la el și la radio așa că le-am scos din priză. 

În bucătărie treaba e mai simplă, pentru că avem butelie pentru gaz. Ne ține două luni, chiar două luni și un pic, cu toate că folosim mult cuptorul. Însă cumva reușesc să păcălesc situația, în sensul că dacă bag niște cartofi la cuptor, pe lângă ei coc și un chec sau niște biscuiți și atunci împușc doi iepuri. Ciorbele le fac cu capacul pus, pentru că se fierb mult mai repede legumele. La fel și cartofii pentru piure, îi fierb cu capac și bineînțeles îi tai cuburi. Dacă aș lăsa cartofii întregi, s-ar fierbe mult mai greu. Un alt lucru pe care și cei de la E.ON îl menționează și pe care mă tot bătea mama la cap să-l fac, e să las mâncarea să se răcească, înainte de a o băga în frigider. E important acest lucru, pentru că frigiderul consumă energie mai puțină, decat ar fi folosit ca să o răcească.

Cam atât zic eu că fac și sunt convinsă că mulți dintre voi faceți la fel ca mine, că majoritatea sunt lucruri știute de toată lumea, nu secrete de stat. Sunt curioasă însă dacă și voi stingeți becul și aprindeți lumânărele când faceți duș în doi. De fapt sunt curioasă dacă faceți duș împreună cu cineva. No, glumesc, nu vreau să intru în baia voastră, dar vreau să aflu, voi cum economisiți ?

 

sursă foto: https://diez.md/2018/12/17/moldovenii-se-alatura-miscarii-mondiale-de-proteste-pentru-salvarea-planetei-cum-poti-sa-te-implici/

Share: