Titlu original: Whisper Falls
Autor: Elizabeth Langston
Colecta: 100% Iubire
Editura: Leda
Număr pagini: 396

Romanul Cascada Șoaptelor ascunde între filele sale o poveste de dragoste absolut superbă. Unică, adevărată și periculoasă este iubirea ce se înfiripă între Mark și Susanna. Mi-a plăcut enorm, m-a lăsat fără cuvinte și momentan e cea mai bună carte citită vreodată.  Este câștigată la un concurs de la Editura Leda și dacă la început am fost puțin sceptică în privința acestui gen, acum îmi doresc tot mai multe cărți de acest fel.

Povestea urmărește două planuri, două vremuri total opuse, doi oameni opuși: Susanna și Mark. De aceea, capitolele (42 la număr) sunt povestite din perspectiva fiecăruia, ceea ce pare ca totul să fie cât se poate de adevărat. Susanna Marsh este slujnica familiei Pratt. A ajuns în această situație din cauza tatălui vitreg, care, căsătorindu-se cu mama ei, a primit dreptul asupra copilelor (Susannei și lui Phoebe – în vârsă de doisprezece ani). Pentru a scăpa de fata cea mare, a dat-o slugă la stăpân. În familia Pratt, fata făcea totul: gătea, spăla, curăța și avea grijă de cei cinci copii. Stăpânul era un om foarte rece și tăios. Ori de câte ori Susanna încerca să ascundă câte o boacănă a unuia dintre copii, iar acesta afla, o biciuia, o bătea și îi lua porția de mâncare din ziua respectivă. În ultimul timp bătăile deveniseră tot mai dese, probabil pentru că domnul Pratt nu suporta ideea că peste câteva luni fata împlinea vârsta de 18 ani. Această vârsta însemna eliberarea de sub contract, iar Susanna tânjea la acea zi în care putea pleca liniștită și liberă în Raleigh, unde să intre slujnică la o familie de oameni înstăriți și buni. Desigur, probabil v-ați dat seama că nu este vorba de vremurile în care trăim. Susanna Marsh este o fată din anul 1796.

După ce termina toate treburile gospodărești, avea voie să aibă timpul ei liber. Atunci putea face orice, mai puțin să iasă din sat sau să se întâlnească cu cineva. Din această cauză, stăpânul își însărcinase fiul cel mare să o urmărească și să îi spună unde merge în fiecare zi în această oră de libertate. Susanna știa că este urmărită și întotdeauna avea grijă că băiatul să îi piardă urma și să nu-i afle locul secret: cascada șoaptelor, locul unde își pierduse tatăl, locul unde se simțea liniștită.  Aici venea zilnic și stătea pe stâncile din mica grotă.

Mark Lewis, pasionat de mountain biking, se plimbă zilnic cu bicicleta. Se antrenează pentru un concurs pe care își dorește să-l câștige. Are și o fostă prietenă, de care se tot ferește, iar atunci când se întâlnesc, nu știe cum să scape de încercările acesteia de împăcare. Are un prieten cel mai bun, cu care își împărtășește secretele. Nu are stăpâni, nici slugi. Trăiește în secolul 21.

Întâlnirea celor doi are loc în timpul liber al Susannei și plimbarea lui Mark, care ajunge la cascadă. Perdeaua de apă desparte două lumi opuse. Ambii cred că este vorba de o glumă, dar timpul îi face să se aproprie. Își află poveștile și își fac obiceiul de a se întâlni zilnic. Între cei doi se nasc sentimente și dorințe.

Îmi prinde obrazul în palmă și timp de o secundă rămâne în așteptare. Ce vrea să facă? Să mă sărute? Așa sper. Își coboară încet capul. Ce ar trebui să fac? Să stau nemișcată? Să mă ridic în vârfurile picioarelor ca să ajung la nivelul buzelor lui? El a mai făcut asta. Știe ce și cum. Închid ochii și aștept. Gura lui o acoperă pe a mea. O dată … De două ori… Ne sărutăm de atâtea ori, încât pierd șirul. Sărutări lungi, pătimașe. Sărutări scurte, jucăușe. Toate dureros de dulci. Atingerea lui mă înfioară și sunt dispusă să fac tot ce îmi cere, în speranța să îi ofer tot atâta plăcere câtă îmi dăruie el mie. 

Și se pare că această apropriere dintre ei este foarte puternică, pentru că Mark se simte tot mai iritat și dezgustat de stăpânul Susannei, și ori de câte ori o vede vânătă se enervează. Susanna începe să se gândească la sfaturile primite de la băiat în legătură cu ucenicia ei la familia Pratt. Încet încet se mărește dorința de a gusta din libertate.

Poate că Mark e vinovat de suferința tot mai mare pe care o resimt. Până să-l fi întâlnit, ultimele luni de ucenicie la familia Pratt nu mi s-au părut atât de interminabile. Eram capabilă să-mi îndur timp de opt ani servitutea fără a lua în seamă dorința fierbinte de a scăpa de viața asta mizeră. Sentimentul acesta pierise, sau doar zăcuse cumva adormit, până ce prezența lui Mark îl readusese la viață?

Mai mult de atât, dorește să afle ce s-a întâmplat cu satul, de ce acesta nu mai există în secolul 21. Descoperă însă că în scurt timp, din cauza unei furtuni satul va dispărea. Teama că Susanna va pieri îl face să caute informații despre locuitori, despre familia Pratt și despre ea.

Ceea ce află însă este cutremurător pentru fată. Înainte de a împlini 18 ani va muri, iar sora sa, Phoebe va deveni soția domnului Pratt. Și pentru că mama sa, se recăsătorea cu un bărbat care deja o anunțase că o va da pe Phoebe slujnică la familia Pratt, Susanna decide că trebuie să schimbe istoria, că sora sa nu poate avea o viață lângă acel om nemilos. Tinerii pun la cale un plan: trebuia neapărat să o prezinte pe Phoebe familiei bogate din Raleigh și să le ceară acestora să o angajeze fată în casă.

Mark mai trecuse prin perdeaua de apă a cascadei, dar niciodată nu intrase în sat. Cei doi trec prin momente critice. Stăpânul află de plecarea Susannei în orașul vecin și de întâlnirile cu Mark. Pedeapsa este cruntă: bătută, biciuită și cu picioarele în lanțuri cu greutăți prise de ele ca nu cumva să mai iasă din curte. În acest timp, Mark este tot mai îngrijorat pentru că fata nu-și mai face apariția la cascadă. Frământările acestuia sunt de-a dreptul copleșitoare.

Susanna nu apare la cascadă în seara de marți. Îngrijorarea mă face să fiu așa încordat, încât caut alte modalități de a-mi consuma energia. […] Susanna nu-și face apariția nici miercuri seara. Aștept mult timp după ce se întunecă, apoi mă întorc acasă […]Când văd că nu se arată nici joi, nu mai suport. Trebuie să acționez. Cum ea nu vin e la mine, voi merge eu la ea. 

Finalul este unul cu mult curaj. Deși în lanțuri și extrem de slăbită, Susanna reușește să fugă cu Mark și să treacă prin cascadă. Deși nu e chiar așa ușor, pentru că stăpânul cu mai marii satului sunt pe urma lor. Are loc chiar și o luptă între bărbatul crud și tânăr.

Ajunsă în secolul 21, copila are parte de o primire caldă din partea bunicilor lui Mark (familia lui știa că fata face parte dintr-un cult – probabil cea mai bună variantă).  Totul era nou pentru ea și nu îi venea să creadă ceea ce se întâmplă în această lume plină de lucruri la care nici nu s-ar fi gândit.

Fac ochii mari și mă  uit cu atenție în jur, în căutatea unor lucruri familiare. Nu există nici vatră, nici cuptor. Poate cutiile argintii împrăștiate pe pereți îndeplinesc acest rol. Vizavi de locul unde stăm noi sunt două chiuvete. În mijlocul bucătăriei este o masă de lucru acoperită cu o piatră mare și extraordinar de netedă. Niște pietre pătrate cu tentă aurie acoperă podeaua. Sunt cel puțin zece geamuri. Unde sunt tigăile și oalele? Nu văd nici linguri, polonice sau cuțite. De fapt, singurul obiect pe care îl recunosc este un ceainic.

Obișnuită cu băile rare pe care le făcea în casa stăpânului său ( întâi se îmbăia stăpânul, apoi stăpâna, apoi copiii. – în aceeași apă. La final, când deja devenea neagră și rece era rândul Susannei de a face baie), o speria gândul că Mark va fi prezent când ea va fi în vană și o va vedea dezbrăcată.

Nu vreau să mă obișnuiesc cu băile și nici să stau în apă rece. Dar mai mult ca orice, nu vreau ca Mark să mă ajute să fac baie în vana de la el din casă.

La vederea băii însă mirarea devine și mai mare. Nimic nu seamăna cu ceva ce i-ar putea aminti de băile din familia Pratt.

O baie caldă? Revin cu picioarele pe pământ. Serios? Chiar voi avea parte de o baie caldă? Mark îngenunchează lângo vană și răsucește ceva ce seamănă cu un ciocănel de ușă. Apa țîșnește. 

În mintea lui Mark se țes gânduri. Enorm de multe gânduri. Îngrijorat în ceea ce privește situația în care se află se întreabă ce vor face mai departe. Cât timp va locui Susanna cu el și familia lui? Cum va învăța să se descurce cu tehnologia? Cu toate lucrurile normale pentru secolul 21? Ce explicație va da autorităților cu privire la lipsa actelor de identitate ale fetei? Va putea merge la școală? Va face față acestui secol?

Probabil toate aceste gânduri împreună cu soluțiile lor le vom afla mai detaliat într-un alt volum? Auzisem că va exista cândva, sau că există deja dar nu e tradus, dar nu știu dacă e așa sau nu.

Din punctul meu de vedere cartea nu are niciun minus. Numai plusuri. Este cum spuneam la început, o poveste unică, pe care nu am mai întâlnit-o niciodată, și pe care nu o să o uit așa ușor. Mi-a plăcut mult cum autoarea a prezentat stilul de viață dus de stăpâni și slujitori. (autoarea mărturisește că documentarea a durat șase ani), dar și emoțiile celor doi tineri.

Nota mea: 5/5

Share: