cartea despre femei osho
Am auzit multe despre Osho, dar de citit nu citisem nimic până când am zis să văd ce și cum. Am început cu Cartea despre femei, din pură întâmplare. Am citit înainte câte ceva despre Osho și nu cred că trebuia să o fac, căci îmi formasem deja o părere prea bună despre el. Adică, peste tot e lăudat și e considerat un fel de guru spiritual. Mie nu mi s-a părut vreo mare personalitate din ceea ce am citit în Cartea despre femei. Adică sunt chestii destul de logice, pe care le-am mai auzit și pe ici colo și nu cred că fix de la Osho le-au luat.

Dar am să-i mai acord niște șanse și-am să mai citesc cărți scrise de discipolii lui (mă întreb de ce n-a fost în stare să și le scrie singur, dacă tot a stat să-i supravegheze atent pe discipoli în timp ce scriau).

În Cartea despre femei are idei bune și idei care te fac să te gândești că probabil fumase ceva înainte să gândească. Nu de puține ori am zis că-i nebun și că nu-s de acord cu ideile lui. Dar am aflat și lucruri interesante. Cartea e structurată în mai multe capitole și e sub formă de discurs. Adică sunt intrebări pe care le pun anumite femei și el răspunde

Se vorbește în general de inferioritatea cu care a fost femeia tratată încă de la începuturi. Se amintește că în Sfânta Treime nu are loc vreo femeie (Tatăl, Fiul și Sf. Duh) și că încă femeia e tratată inferior în biserici (sunt doar preoți), mănăstiri (unde în continuare femeile nu au voie) etc.  Sunt multe pasaje unde se contrazice singur. De asemenea prezintă diferențele dintre bărbat și femeie la nivel mintal, sexual (acolo chiar îs niște lucruri faine de aflat :D) și emoțional. Aflăm că femeia e capabilă de o iubire mult mai puternică decât e capabil bărbatul, că poate îndura dureri mult mai mari.

Bun, nu vreau să reiau ideile cu care am fost de acord. Pe mine m-au stârnit ideile nebune. Spune el la un moment dat că dacă ar fi după domnia sa, copiii ar trebui făcuți în laborator, în eprubete. Că fiecare spital ar trebui să aibă un centru de donații de ovule și  spermatozoizi și că culegând de colo ceva, de colo altceva ar trebuit creat copilul. Exact așa cum îl vrem. Deștept, frumos, sănătos, un mic geniu dacă se poate. Și-l dă exemplu pe Tagore (filosof indian), care a fost al 13-lea copil  la părinți. După Osho, ceilalți 12 nu ar fi trebuit născuți, căci ei au fost niște nimeni, nu au făcut nimic important pentru omenire, nu le sunt nici măcar cunoscute numele. Tagore ar fi fost singurul dintre cei 13 copii care trebuia născut. Lucru care ar fi fost posibil doar în eprubetă (culegând calitățile dorite din donații). Personal cred că ideea asta e tâmpită.

Tot el spune că omenirea a inventat un lucru jalnic, căsnicia. Că oamenii nu ar trebui să se căsătorească. Că dacă nu ar exista căsătoria, nu ar exista divorțuri și nici prostituate. Că oamenii ar trebui să se iubească, însă să fie liberi, nelegați de vreun act. Aici nu mă dă așa tare peste cap, nu ar fi vreo problemă. Doar că prin libertate Osho nu se referă la faptul că trebuie să fie fiecare cu spațiul lui, cu treaba lui. Adică să nu ne îngrădim unii pe alții. Mi se pare mie că la el libertatea înseamnă un desfrâu. Spune la un moment dat că femeia e superioară bărbatului din punct de vedere sexual. Că o femeie e capabilă de multi orgasme, pe când bărbatul doar de unul. Și că în cazul ăsta e normal ca bărbatului să-i vină ajutoare. Pentru ca la final și femeia să fie pe deplin satisfăcută. Dacă nu exista căsnicia, ea putea avea mai mulți bărbați.

La fel cum și bărbatul dacă poftește la nevasta vecinului ar trebui să o aibă. Fără ca vecinul să se opună sau să se supere. Practic, Osho ne înseamnă să ne încăierăm unii pe alții care cum poftim. Destul de tâmpită și ideea asta. Părerea mea.

Încă ceva care m-a frapat a fost ideea creșterii copilului. El e de părere că un copil nu aparține părinților, sau mai exact că nu ar trebui să aparțină părinților. El ar trebui să fie al comunității. Dacă e crescut doar de 2 oameni (mama și tata), atunci el pornește în viața cu arhetipul mamei și al tatălui în minte. Ia doar de la aceștia caracteristici și idei și după Osho nu ar trebui să fie așa. El ar trebui crescut în comunitate (nu m-a lămurit însă și ce însemnă asta) ca să plece cu mai multe de la mai mulți.

O altă idee pe care o atinge în carte este homosexualitatea. Mi s-a părut interesant ce spune despre homosexualitate. Nu contest, nici nu sunt de acord, doar vreau mi s-a părut interesant. Sunt neutră ca să zic așa.

Două femei aflate într-o relație de cuplu nu pot trăi o poveste de iubire fantastică. Ele vor rămâne prin forța lucrurilor în câmpie; nu pot cunoaște marile înălțimi, nici marile prăpăstii. Cei cărora le este frică de înălțimi și prăpăstii consideră că o relație homosexuală este foarte confortabilă. De aceea li se și spune gay „veseli”. Ei arată împăcați, mult mai senini decât heterosexualii  Heterosexualii se află mult mai des în congflict, se luptă, se ciondănesc. Este firesc să fie așa, căci două femei se înțeleg mult mai bine decât un bărbat și o femeie. La fel, doi bărbați se pot înțelege mult mai bine, întrucât au aceeași natură, dar scânteia va lipsi. Da, între ei poate exista o anumită seninătate, dar nu va exista marea poezie, întregul romantismn. Relația lor va fi mediocră, homeopatică. Va fi lipsită de aventură, de surprize. Va fi mai sigură, bazată pe mai multă înțelegere, cu mai puține conflicte, cu mai puțină cicăleală…

O relație homosexuală seamănă întrucâtva cu zaharina, este prea dulce și îți lasă o ușoară senzație de greață. Pe de altă parte, o relație e tip bărbat-femeie este întotdeauna la limită. Nu poți dormi liniștit, căci celălalt nu te va lăsa. Cei doi se scot din fire unul pe celălalt. Fiecare reprezintă o lume atât de diferită față de a celuilalt, așa se și explică atracția dintre ei.

Per total, în carte sunt idei destul de mărețe. Unele sunt comune, nu-i nevoie să fi vreun iluminat ca să le gândești, altele sunt tâmpite. Din nou, părerea mea. Sunt curioasă ce fel de cărți mai are, ce idei mai are, cum mai vede el viața. După prima carte, nu m-a convins. Încă nu știu spre ce parte să înclin balanța. A fost un nebun sau un iluminat?

 

sursă foto: https://www.edituramix.ro/indisponibile/cartea-despre-femei/

Share: