Înăuntru… e o combinație ciudată între niște stări pe care nu le-am mai avut de multă vreme. E o luptă continuă între un eu vechi și un eu pe care abia îl cunosc, dar care nu-mi place. Cumva, nu mă recunosc. Nimic nu duce nicăieri, decât într-un gol și mai adânc în care mă afund tot mai rău. Între patru pereți străini, dar care totuși îmi cunosc lacrimile, mi-ascund singurătatea și durerile. Îi simt reci și parcă mă strâng în albul lor. Într-un oraș străin și rece m-ascund printre trecători. Tot un trecător mă simt și eu. Unul pierdut în gânduri, care alege să meargă cu un aparat la gât doar ca să uite de el. Alege să surprindă poveștile străzilor pavate doar ca să uite de povestea lui. Sau măcar, pentru câteva minute s-o treacă în planul doi.

Afară… e toamnă. E vremea degetelor gălbejite de la cojile de nuci, și-a pielii îmbâcsită de același miros de nucă abia decojită. Și ce frumos!  Oare câți mai curățăm nuci și le despielițăm miezul de pelicula aceea amară, fără teama că pentru câteva zile mâinile noastre vor arata murdare? Afară e toamnă și cad frunzele, pe care atunci când eram copii le adunam și le presam în cărți vechi. E toamnă și mie mi-e dor de strugurii culeși și de must și de mirosul care umplea toată curtea de la boabele de struguri strivite la zdrobitor cu multă trudă, căci atunci când prindea struguri cu codițele mai groase, se bloca și tare greu era să dai la manivelă. Peste mâna de copil îndată se așeza o mână de om mare și debloca zdrobitorul ca și când nimic nu fusese acolo.

În gospodării… deja bătrânii au cules porumbul, dar mă întreb câți dintre copiii de azi, au mai înotat în foile ce s-au strâns? Mi-aduc aminte cum plecam dimineața la câmp la cules de porumb, pe care-l aduceam acasă cu căruța, unde musai trebuia să stau în față, cu hățurile în mâini. Îl răsturnam grămadă în curte, apoi până seara toți ai mei plus alte rude sau vecini veneau, se strângeau pe scăunele în jurul mormanului și începeau să desfacă fiecare  știulete. Foilea le strângeau într-un loc, căci la final, venea cineva și le lua pentru animale. Dar până atunci, le întindeam în curte și-ncepeam să mă arunc în ele ca într-un bazin cu apă și ne jucam de parcă cine știe ce aveam. Acum, aș zice că erau doar niște foi de porumb probabil pline de gândăcei și urechelnițe, însă atunci nu ne păsa aspectul ăsta.

E toamnă și toamna se adună dovlecii și se scobesc, transformându-se în felinare. Pe cei mai frumoși, cei mai arătoși, ca să lumineze a copilărie ulițele bătrâne ale satului. E toamnă, și-ntr-un oraș străin și rece toamna nu mai are același miros pe care-l cunoșteam cândva și pe care-l caut iar și iar în fiecare priveliște, în fiecare colț de stradă. E toamnă, dar aici nu-și mai scutură vișinii frunzele și nici prunii, ci castanii și stejarii își aruncă fructele pe jos, printre pașii celor ce se pierd în frunzele arămii. Aici ulițele sunt străzi și străduțe și-i tare greu să mai simți pământul printre betoane.

E toamnă afară și-năuntru e tot o toamnă ploioasă și rece. Îmi pierd frunzele până când, într-o dimineață plină de ceață, mă voi pierde pe mine.

 

sursă foto: Pinterest

Share: