Cum suntem aproape la jumătatea lui decembrie cel voios, că înzăpezit nu prea este, cel puțin pe la mine, pe la casele oamenilor încep să aibă loc acțiunile firești de dinainte de Crăciun. Mai un șters de geam, mai un păianjen dat jos de pe la colțuri, etc etc. Asta se întâmplă pe la casele ălor mai puturoși, căci clasa ailaltă, muncitoare și bună nu degeaba și-a căpătat titlul ăsta, ci cu multă muncă și istovire. Ei bine, cei din urmă au treburi adevărate acum dom’le, căci tare rușine este să locuiești la sat și să n-ai în bătătură un Ghiță pe care să-l tai. N-am prea înțeles-o pe asta, cum nu prea înțeleg nici alte chestii, dar toate la timpul lor.

Umblă vorba la mine-n sat că dacă ai purcel de tăiat ești om gospodar, dacă n-ai … apăi să te duci să te spele popa de toate titulaturile care ți se pun că e groasă treaba. Acum, dacă îți place să mânânci de toate și aștepți să-ți dea și ție vecinul că mamă ce mai poftește copilul, dă-i și lui nițel șorici,  e posibil ca lumea să aibă dreptate. Și văd că odată cu trecerea timpului se țicnesc oamenii rău și ca să moară tăt satul de invidie în ziua cu pricina, cheamă vecinul cu camera de filmat, mai scoate și telefonul ăla șmecher pe care și l-a cumpărat special pentru a avea cu ce face poze și începe ședința foto. Trage-l și din stânga să vadă poporul câtă osânză are porcul, da-i și din dreapta să se vadă și mușchiulețul, eventual pozează și în momentul zero, adică ăla în care e călare pe porc și-l omoară. Și ca să fie treaba treabă apasă publică și toată populația feisbucului îi va da like.

Poate știe cineva răspunsul la dilema mea nr 1. De ce ai vrea să pui pe facebuc niște poze în care tu omori un porc? Cred că am văzut astăzi peste 10 asemenea postări și chiar nu eram curioasă de cum arată un porc despicat. Și dacă eram, mă duceam frumos și mă uitam la ce fac ai mei, căci da, și noi am avut un Marcel (la noi animalele chiar au nume, da) care si-a dat ultimul guiț astăzi. Și n-am făcut nici poze, nici n-am filmat. Nici măcar nu-mi face plăcere acest obicei al românilor de a tăia porcii, dar asta e o chestie personală. Deci, de ce ai pune o astfel de poză/ un album întreg pe facebuc? Până la urmă.. și găina o tai, nu? Și poze cu tăiatul găinii nu am văzut …

Dilema nr 2. De unde vine tâmpenia aia macabră cu pusul copiilor pe porcul mort? Adică, de ce i-ar face plăcere unui copil să stea călare pe un porc cu gâtul tăiat? Wtf? Eu n-am fost un astfel de copil, sor-mea n-a fost, deci, care știți, vă rog, spuneți-mi și mie ce am pierdut.

Dilema nr 3. De ce e o plăcere pentru unii să înjunghie porcul? Nu, nu sunt vegetariană dar nu înțeleg de unde atâta plăcere.

Share: