1Q84  Haruki MurakamiTitlu: 1Q84 volumul 2

Autor: Haruki Murakami

An aparitie: 2012

Editura: POLIROM

Nr. pagini: 356

În volumul 2 al romanului 1Q84 de Haruki Murakami (pentru volumul 1 click aici) unele lucrurile devin mai clare, dar parcă în același timp misterul se adâncește. Știu că sună contradictoriu, dar așa am simțit.  Aomame este înștiințată de Doamna că misiunea ei se apropie. Urma să se vadă cu Liderul într-o cameră de hotel, unde avea să facă stretching (mișcări care solicită grupele de mușchi). Trebuia să fie foarte atentă, pentru că acesta era păzit. După această ultimă misiune, Aomame avea să devină alt om, cu altă identitate și altă viață. Doamna aranja totul ca Aomame să nu pățească nimic.

Când ziua cu pricina a sosit, femeia a fost condusă în camera hotelului de către cei doi paznici. I se spusese că orice aude și vede să rămână între ei, pentru că Liderul este un om sacru și așa trebuie să rămână. Când a pătruns în cameră, domnea întunericul. Pe pat se distingea o siluetă de bărbat. Câteva minute omul nu s-a mișcat și nu a scos niciun sunet. Abia apoi a părut să se trezească și a rămas singur cu Aomame. Și-au început exercițiile. Aomame îi punea în mișcare mușchii, iar bărbatul îi povestea ce îl doare. Suferea de o boală a retinei care îl împiedica să suporte lumina. După cum simțea el, curând avea să orbească.  De mulți ani o altă boală nu-l lăsa să trăiască liber. O dată la o lună – două trupul îi paraliza pentru câteva ore. Aomame îl asculta cu interes și se tot gândea la momentul în care avea să-l omoare. În acele ore de paralizie, deși trupul îi era nemișcat, în același timp era și apt de relații sexuale. Și de fiecare dată întreținea raporturi sexuale cu câte trei femei. Sau mai bine zis, 3 copile încercau să rămână însărcinate. Iar el în timpul ăsta nu simțea nimic și nu se putea mișca. În ultimul timp aceste stări erau tot mai dese, de 2, chiar trei ori pe lună.

După ce a ascultat cele povestite, Aomame îl întoarse cu fața în jos. Îi spusese că se va ocupa de mușchiul de la spate și că îi va trebui un instrument special. Scoase dăltița, o fixase, dar când să apese, Liderul a început să-i povestească despre fata lui și despre Oamenii Mici, inclusiv despre faptul că știa că Aomame trebuia să îl omoare. Avusese o fată cândva, pe care a timis-o la prietenul său cel mai bun. Oamenii Mici apăruseră din cauza ei, iar el îi putea auzi. O roagă pe Aomame să-l omoare și îi spune că știe despre prietena ei polițista (care între timp fusese găsită moartă) și despre bărbatul pe care îl iubește. Aomame nu înțelege cum este posibil, pentru că nu vorbise nimănui despre el și îl întreabă despre cele două luni. Așa află că nu mai trăiește în lumea normală, ci într-un fel de lume paralelă, în anul 1Q84.

În lumea normală nu s-ar fi întâlnit niciodată cu bărbatul dorit, dar aici au să se întâlnească. Liderul îi spune că acel bărbat are legătură cu fiica lui care scrisese un roman. (Da, este vorba despre Tengo). Îi mai spune că dacă nu îl va omorî, Oamenii Mici îi vor face rău lui Tengo, dar dacă îl va omorî, adepții lui o vor găsi. În cele din urmă Aomame apasă pe dăltiță. Reușește să iasă din hotel și să ia legătura cu Doamna care îi spune ce are de făcut. Are pregătit un apartament în care i se spune să stea ascunsă. Pe unul din rafturile din apartament găsește Crisalida de aer și începe să citească.

Este prima oară când ni se povestește din actiunea romanului. Este descrisă viața unei copile de 10 ani (chiar Fukaeri). Aceasta trăiește în Grup (secta religioasă) până când într-o zi este pedepsită și pusă să stea cu caprele. Una din capre moare iar ea este din nou pedepsită pentru că acea capra era considerată de către Grup foarte importantă – era sacră. Este dusă timp de 10 zile într-o cameră (camera de reflecție) și lăsată singură cu cadavrul caprei. În cameră nu este decât o fereastră, în rest nimic, iar ei nu i se aduce decât mâncare și apă. Seara, la lăsarea întunericului copila vede cum din gura caprei ies 7 omuleți. Acești vorbesc cu ea și îi cer să îi ajute să țeasă fire de aer și să facă o crisalidă. Așa se întâmplă în fiecare seară, apoi după 10 zile copila este adusă în casă și trupul caprei aruncat. Însă omuleții i se arată în vis și după câteva zilei îi spun să meargă să vadă cât au țesut la crisalidă. Când copila o vede, crisalida este aproape de înălțimea ei. Omuleții îi spun că peste câteva zile se va sparge și se va naște o filia. Iar Fukaeri va fi o mater.  Iar o filia fără o mater nu poate rezista mult. Copila este sfătuită de Lider să fugă – și așa ajunge în casa Profesorului. Când filia se naște pe cer apar două luni.

Aomame se gândește că Liderul îi povestise de filia și mater. Se gândise că poate nu era nevoie să îl fi omorât pe Lider. Dacă acele filia nu erau niște ființe în carne și oase, ci un fel de umbre, înseamnă că el nu cu fiica sa făcuse sex, ci cu filia ei. Dar nu înțelegea de ce acestea încercau să rămână însărcinate (deși fiziologic nu puteau)

În celălalt plan, Tengo își vizitează tatăl. Este la un spital, bolnav de Alzheimer. Tengo își tot amintește o imagine pe care a văzut-o când avea 1 an jumătate. Mama lui, îmbrăcată doar în lenjerie, în brațele unui bărbat, care îi săruta sânii. Este obsedat de imaginea asta și își întreabă tatăl dacă îi este cu adevărat tată biologic. Își dorește să afle și ce s-a întâmplat cu mama sa, însă bărbatul  pare să delireze, așa că nu rezolvă nimic.

Fukaeri își face apariția și se mută provizoriu la Tengo. Îi spune că este mai bine să fie uniți, că ceva o să se întâmple.

Și acum ne întoarcem puțin la momentul când Aomame se pregătea să îl omoare pe Lider. În acel moment, Fukaeri a simțit că Oamenii Mici sunt agitați și că ceva rău avea să se întâmple. Îl rugă pe Tengo să se bage cu ea în pat și să o ia în brațe. La scurt timp ceva ciudat avea să se întâmple. Tengo adormise, apoi se trezise dezbrăcat și paralizat. Fukaeri și ea goală, începe să aibă relații sexuale cu el, spunând că așa trebuie să se întâmple. În timpul actului sexual, Tengo își amintește de copila de 10 ani (Aomame) care l-a ținut de mână. Se gândește că trebuie să o caute, că o iubește.

Câteva zile mai târziu Tengo este anunțat de la spital că tatăl său este în comă  (de 3 zile – mai exact din seara în care Liderul murise). Merge la spital, iar când tatăl său este dus din cameră pentru analize, Tengo descoperă că pe pat, în locul unde stătuse, se află o crisalidă de aer. În interior se o vede pe Aomame, când avea 10 ani.

 

Share: